top of page

Yazıyor... Talks!: Sinem SAKA | ART!ficial Intelligence



Ne demiş Orhan Veli; "Güzel kadınları severim, işçi kadınları da severim, güzel işçi kadınları daha çok severim"

Ben de!..

Yaklaşık 2 haftadır çok eğlenceli bi sürecin içindeyiz Sinem'le. Güzel olduğu kadar besleyici büyütücü bir kadın. Ne mutlu ki yoğun takvimler arasında zaman bulabildik de bir araya gelip "kafayı taktığı" AI hakkında iki kelime edebildik. 

Valla bayağı sürprizli, bence hepsini okumadan geçmeyin. 

Tabi gelin önce renkli kişiliğiyle dikkat çeken Sinem Saka'yı biraz daha yakından tanıyalım.



💬 Merhaba İrem ve sevgili Yazıyor... okuyucuları!

Öncelikle Yazıyor...'da bana da yer verdiğin için çok teşekkür ederim. Buralar değerlenir bak ilk ben söylemiş olayım ve seni video röportajlarınla da takip etmek istediğimi belirteyim.

Bu arada tanımayanlara biraz kendimi bulma yolculuğumdan bahsedeyim. Sırasıyla kurumsal çalışan, oyuncu, yönetmen, televizyoncu, sosyal medya stratejisti, fotoğrafçı, proje yöneticisi, kreatif direktör ve yapımcı olmaya çalıştıktan sonra akademiye dönerek yeni teknolojilerin medya ve iletişim alanlarında kullanım pratiklerini incelemeye başladım. 



Geçmişten bu yana blockchain, Metaverse, NFT, Web3, VR ve AR teknolojileriyle yakından ilgilendim ve şimdi de aslında 1940’lardan beri hayatımızda olan yapay zekaya kafayı taktım! Yaklaşık bir yıldır insan ve “robot” arasındaki gergin ilişkiyi anlamlandırmak ve bir nevi elçi olmak üzerine çalışmalarıma devam ediyorum.



💭 Sinem AI kreatif sektörü nasıl değiştiriyor? Gelişip bize doğru gelen bu yeni dünya karşısında nasıl davranmak gerek? Akışa bırakıyor muyuz?

"Değişimde ilk hedef yeniliklerle barışabilmek"

💬 Öncelikle tutumları anlamak önemli. Çevresi çoğunlukla; sanatçılar, yazarlar, komedyenler, akademisyenler, öğrenciler ve içerik üreticileriyle dolu biri olarak ilk başta yaşanan karşı koyan tavrı çok derinden hissettim ve bu teknoloji ile benim barışmam önemliydi. İlk hedef yeniliklerle barışabilmek. 



💭 Senin gibi yaratıcı insanlar işlerini geliştirmek için yapay zeka araçlarından hangi alanlarda yararlanabilir?

"Yapay zeka çok çalışmanın değil akıllıca çalışmanın bizi ne kadar ileri fırlattığını ayan beyan gözler önüne serdi"

💬 Yapay zeka bugün text ve görsel üretme, immersive işler ortaya çıkartabilme, farklı dillerle kolayca içerik üretip dünyanın herhangi bir yerine ulaşabilme, telifsiz fotoğraf yaratma gibi bir çok fırsatı ayağımıza getirdi. 


Aşağıda daha detaylı paylaşacağım ama bunları o kadar hızlı ve verimli yapmamızı sağladı ki; çok çalışmanın değil akıllıca çalışmanın bizi ne kadar ileri fırlattığını ayan beyan gözler önüne serdi.



💭 Yapay zekanın tasarım, pazarlama veya içerik oluşturma gibi yaratıcı işlere getirdiği başlıca faydalardan sen nasıl bahsederdin?

"Bu araçları ne kadar kişiselleştirirsek o kadar verim alacağımız noktadayız. Bir hız treninde gibiyiz. Örneğin benim için yapay zekanın en baştaki faydası, sağladığı boş zaman kazancıdır "

💬 Aslında yapay zekanın bize getirdiği faydaların kronolojik sıralamasına baktığımızda; önerilen arkadaşlar, hedef kitle analizleri, haftalık çalma listeleri, video önerileri ya da instagram akışımızı oluşturan algoritmalar... bunların hepsi yapay zeka değil miydi? 



Bu faydalar geçmişten beri bizim hayatımızda. Aynı metaverse gibi hatta daha da derinde; yapay zeka yeni bir teknoloji değil. Evet, son kullanıcıya kadar ulaşan bu üretken yapay zeka kavramı yeni bir sıçrama ama üretken olması gereken yine biziz. Hatta daha da üretken. 

Üretken yapan zeka”ya ihtiyaç doğduğu bu günlerde, bu araçları ne kadar kişiselleştirirsek o kadar verim alacağımız noktadayız. Bir hız treninde gibiyiz. Örneğin benim için fırsat = boş zamandır. 


"Yapay zeka araçları arasından sorumluluk sahibi yapay zeka olarak adlandırdığımız “Responsible AI” kavramı bu evrimde önemli bir yer alacak"

Hep üretken yapay zeka, dedik ama şunu atladık; bizim gereksinimimiz güvenilir yapay zeka olmalı. Yani Trump’ın tutuklanması ya da Papa’nın beyaz montu gibi görselleri gördüğümüzde yapay zekaya; “bu fotoğraf gerçek mi” diye soramıyorsak bir sorun var.



💭 Yapay zeka tarafından oluşturulan içeriklerde telif hakkı ve fikri mülkiyet gibi yasal sorunlar herkes için bi soru işareti. Kreatif iş satan işletmeler ve kişiler bu süreçte nasıl davranmalı?

"Teknolojideki evrime şahitlik ediyoruz. Dünya’nın her yerinde farklı iş kollarında bu tartışmalar çok alevli şekilde sürüyor. Hollywood'da senaristler bile sorun yaşadı"

💬 Bu soru çok önemli ama henüz cevabı yok. Etik ve telif sorunlarına girmek istemiyorum çünkü tam da düğüm kısmındayız. NFT meselesinde de konu telif haklarından çok başka yerlere gitmişti hatırlarsın. 


Hukuki boyutta tabii ki zamanla regülasyonlar var olacak fakat şu an hem tartışmalara hem de etik ihlallere açık. Teknolojideki evrime şahitlik ediyoruz. Dünya’nın her yerinde farklı iş kollarında bu tartışmalar çok alevli şekilde sürüyor. Hollywood’da senaristler, akademisyenler, oyuncular, sanatçılar, hatta görsel siteleri birçok sorun yaşadı. 

"Profesyonel işlerde kullanılan YZ uygulamalarının kendilerine has prensiplerini öğrenmek güzel bir başlangıç olabilir"

💬 Deepfake, dezenformasyon, dolandırıcılık gibi hepimizi etkileyecek suç unsurlarının tespit edilmesi ve önlemler alınması gerekiyor. Burada yine eğitimin önemi ve vazgeçemediğimiz hakikat arayışı ön planda olmalı. Yapay zeka hukukunun köşeleri çizilse de kağıt üzerinden gerçek hayata entegre edilişi için hepimizde meraklı bir bekleyiş hakim. 



💭 Yaratıcı bir beyin AI teknolojileriyle birlikte hareket edip nasıl harikalar yaratır?

"Yapay zeka benim için sihir gibi çünkü tam anlamıyla kişiselleştirilmiş desteği almayı başardım.

💬 Örneği kendimden vereyim; geçen hafta Chat GPT 4'ün kendi API'mizi yaratabileceğimiz özelliği kullanıma açıldı. Bu sayede artık kullanıcılar kendi botlarını yaratarak herkesin erişebileceği hale getirebilecek. Hatta OpenAI’dan gelir elde edebilecek. Bir süredir freelancer olarak çalıştığım ve birbirinden farklı projelerde asiste edilmeye ihtiyaç duyduğum için kendime sanal bir ekip yarattım. Böylece eğittiğim farklı chatbotlarla projelerimi ilerletiyorum. 



Sanat yönetmeni, avukat, grafiker, senarist, adhd zaman yöneticisi, teknoloji editörü ve logomaker gibi farklı chatbotlarım var. Bunun dışında parodi hesabım ”robot hakları derneği” için 2082’de geçen bir kısa film senaryosu yazmak, çocuklara yapay zekayı anlatmak için yarattığım robot karakterim Zekai ile ilgili projemi geliştirmek ve Platonic adındaki animasyon hikayemin storyboardlarını çizmek için YZ uygulamalarını kullanıyorum. 



Nikah davetiyemi NFT olarak yarattım, yapay zekaya yazdırılmış yapay zeka sözlüğünü yazdım ve profesyonel logolar yarattım. 



Buradan selam olsun Emeritus Prof. Haluk Şahin için kitap kapağı tasarladık ve kitabını bu kapakla yayına aldık. Benim için sihir gibi çünkü tam anlamıyla kişiselleştirilmiş desteği almayı başardım.



Özetle, son kullanıcı olan benim bile bunları kolayca yapabildiğim bu evrende; işletmeler, okullar, içerik üreticileri, STK'ler, ajanslar daha kapsamlı kişiselleştirmelerle hedef kitle analizleri, müşteri memnuniyeti, otomasyonlar gibi süreçlerini daha az maliyetle yönetebilir ve yaratıcılığa daha çok zaman ayırabilirler diye düşünüyorum.



💭 Yaratıcı iş satan işletmeler ve kişiler yapay zekanın ROI üzerine etkisini ölçebiliyor mu, nasıl?

"Bilinen ölçeklendirme metotları, konu sanat olunca aynı algoritmik düzenle çalışmayabilir"

💬 Fikir ticaretinde, yapay zekanın yatırım getirisinin ölçülebilir hale gelmesi de diğer süreçler gibi zaman alacaktır. ROI süreçlerinde yeni kreatif ürünlere karşı müşteri tepkilerini ve satış verilerini analiz ederek, yapay zekanın pazar, maliyet ve verimlilik takipleri, kişiselleştirilmiş pazarlama kampanyaları ve müşteri deneyimi gelişimlerine katkısıyla yeni yöntemler yaratarak yola devam edilecektir. 



Rakip analizlerinde de işletmelerin yapay zekadan aldıkları desteğin en üst seviyeye ulaşması an meselesi ama bu biraz da işletmelerin tutumu ve vizyonu ile de şekillenecek ve yerini bulacaktır. Zaten saydığım başlıklar halihazırda kullanabildiğimiz ölçeklendirme metotları fakat konu sanat olunca bu saydığım algoritmalar çalışmayabilir.



💭 Yapay zeka araçlarıyla etkili bir şekilde çalışmak için hangi becerileri geliştirmeleri gerekiyor?

"Bir yıl boyunca sabaha kadar yapay zeka uygulaması denemiş biri olarak nihayetinde yeni bir kavram buldum; Prompt Dili ve Edebiyatı"

💬 Biraz komik olacak ama, İLETİŞİM! Basit bir örnek vermek gerekirse Chat GPT'ye 40 kişi aynı soruyu kendi üslubuyla sorduğunda 40 farklı yanıt alır. Burada bize düşen ilk şey tabii ki yine iyi bir dijital medya okur yazarı olmaksa sırada robotlarla iletişim var.

"İnsanlar konuşa konuşa, robotlar promptlaşa promptlaşa"

💬 İnsanlar nasıl konuşa konuşa anlaşırsa; derdimizi bir makinaya anlatmak için sorunumuzu iyi ifade etmemiz lazım. Robotlar da promptlaşa promptlaşa anlaşır. Kısaca iletişimin şekli, araçları değişse de bilindik teorilerin çoğu geçerliliğini koruyor. Kendimizi iyi ifade edebilmeliyiz.


"Ne istediğimizi bilmeliyiz"

💬 Kaynaklara gelince elimizde damıtamayacağımız kadar bilgi var zaten. Güncel kalmak için makaleleri, haberleri takip etmeyi kesin önerim. Bu konu ile ilgili videolar izleyerek bile birçok pratiği öğrenebiliyoruz. Disiplini ve işleyişi anladıktan sonra kişi kendine uygun yolu bulabiliyor. Ne istediğimizi bilmeliyiz. Bu araçların aynı zamanda maliyetleri var çünkü. Kısaca her yenilikte olduğu gibi temkinli gitmek ve güvenilir kaynaklardan bilgi almak bugün çok daha önemli.


💭 Gelecekte heyecanın dozajı artacak mı?

💬 Öyle görünüyor...

"Her şey olabilir, yapay zeka desteği ile üretilmiş eserler de neden dokuzuncu sanat dalımız olmasın"

Yapay zekanın deneyimi tıpkı Web1.0'dan Web3.0’a uzanan interaktif deneyimimizin yolculuğuna benziyor. Düşünsene oda kadar bilgisayardan, ansiklopedik bilgiye erişebilmeye, oradan hepimizin içerik üreticisi olduğu bugünlere uzanan bir geçmiş. Web3 ile merkeziyetsiz olmayı düşlüyoruz. Her şey varsayımda bulunabilmek için fazla hızlı gelişiyor, değişiyor. Big Tech'teki rekabet bile farklı yollar açıyor her gün. Yeni iş alanları ortaya çıkıyor.



Benim açımdan; dev şirketlerin algoritmalarına girmeden, kendi evrenlerimizi, asistanlarımızı ve iş deneyimlerimizi yaratabileceğimiz bir özgürlüğe doğru gidiyoruz ve bu çok güzel. Bu kullanıcı alışkanlıklarına, deneyimlerine, ihtiyaçlarına, trendlerine, rekabete, siyasete göre şekillenecek elbette ama zamana ihtiyacımız var. Her şey olabilir. Yapay zeka desteği ile üretilmiş eserler de neden dokuzuncu sanat dalımız olmasın?



💭 AI'nın yaratıcı gücünün, bizim yerimize geçeceğini düşünenlere ne dersin? 

"Benim tavsiyem robotları sevin ama insan dokunuşunu unutmayın"

💬 Robotlar işimizi elimizden almaz ama teknolojiyi istiflenmiş bilgi ve kreatif fikirleriyle harmanlayabilen birileri her an işimizi elimizden alabilir. Benim tavsiyem robotları sevin ama insan dokunuşunu unutmayın! 

Artık son soruyu cevaplarken bir de en çok kullandığım araçlardan oluşan kısa liste göstermek isterim:


  1. ChatGpt4

  2. Bard

  3. Midjourney

  4. DallE

  5. HeyGen

  6. Runway 

  7. Photoshop Firefly


Teşekkürler İrem! 

Herkese kucak dolusu sevgiler...

Herkesin huzurunda sevgili Sinem'e tekrar bu keyifli söyleşi için çok teşekkür ediyorum!

İlginizi çekecek başka içeriklerle tekrar görüşünceye kadar mutlu kalın! 


Comentários


bottom of page