top of page

C-suite'ten yapay zekaya: "Hala emin değiliz" virajı!


Google deep mind

İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu'nun (World Economic Forum) bu yılki yıllık toplantısında neredeyse her panelde, yuvarlak masa toplantısında ve ayaküstü konuşmalarda dile getirilen sözcüklerden biri yapay zeka olmuş. Şaşırmadık...


Hatta Oliver Wyman CEO'su John Romo bir röportajında "Herkesin dilinde, bu yıl kesinlikle herkesin dikkatini çekti." şeklinde ifadelerde bulunmuştu.


Ancak tüm bu gürültü patırtı arasında - ve yapay zekanın yaygın olarak benimsenmesine rağmen - danışmanlık şirketleri Oliver Wyman, Boston Consulting Group ve Accenture tarafından yapılan son anketler, yöneticilerin yapay zekanın henüz tam olarak "hype"ı yakalayamadığını ve henüz yüksek düzeyde üretkenlik sağlayamadığını düşündüğünü gösteriyor.


Yine konu hakkında yapılan söyleşilerden birinde Oliver Wyman Forum'un işletme müdürü Anna Kresic, "Teknolojinin benimsenme hızı daha önce gördüğümüz hiçbir şeye benzemiyor, bir yıldan kısa bir sürede kitlesel benimsemeye geçtik" derken, yine de "çoğu yönetici bunun bir gecede gerçekleşemeyeceğinin farkında.


Birçok üst düzey yöneticinin fikri hala bireysel verimlilik kazanımlarından, ekip bazlı ve kurumsal verimlilik kazanımlarına geçilmesi gerektiği yönünde.


Çalışanlar ne diyor?


Oliver Wyman Forum tarafından yayınlanan ve 25.000 profesyonelin katıldığı küresel bir ankete göre, beyaz yakalı çalışanlar arasında, çalışanların %30'u jeneratif yapay zekanın üretkenliklerinde hiçbir değişiklik yapmadığını söylerken, %6'sı daha da kötüleştirdiğini belirtmiş.


Çalışanlar bunun nedenleri arasında şunları sıralamış:

  1. Teknoloji konusunda yetkin olmamaları,

  2. İşverenlerinin kılavuz görevler için YZ'yi kullanma süresini aşması,

  3. YZ'nin tatmin edici sonuçlar üretememesi,

  4. İnceleme ve düzenleme için daha fazla zaman gerektirmesi,

Bu arada bu rasyonellerin yanında çalışanların %57'si işverenlerinden yetersiz YZ eğitimi aldıklarını da eklemiş. 😊



Raporlar ne diyor?


Oliver Wyman, jeneratif yapay zekanın üretkenliğinin hala 6 ila 10 yıl uzakta olduğunu öngörmüş.


Yine Davos'tan gelen söyleşilerden birinde Deloitte CEO'su Joe Ucuzoğlu, "Hala yapılması gereken çok iş var, çok fazla vızıltı ve tartışma var" diyerek kendisinin de net olmadığını dillendirmiş.


Boston Consulting Group tarafından yine Davos'ta 1.400 yöneticiyle yapılan ayrı bir ankette ise liderlerin %66'sı şirketlerinin yapay zeka konusunda şu ana kadar kaydettiği ilerlemeden emin olmadıklarını veya tamamen memnun olmadıklarını söylemiş.


Yetkililer, yapay zeka konusunda bilgili yetenek eksikliği, yapay zekanın uygulanması için belirsiz planlar ve yatırım öncelikleri ve yapay zeka kullanımıyla ilgili etik ve yönergelere atıfta bulunarak sorumlu yapay zekayı sürdürmek için belirsiz stratejiler olduğunu söyleyerek, mmeehh.. demişler.


Başka bir ankete baktığımızda BCG'nin anketi, liderler arasında "bekle ve gör" yaklaşımının dolaştığını gösteriyor.

Yöneticilerin üçte ikisi, YZ'nin abartının ötesine geçmesinin en az iki yıl alacağını ve %71'inin daha küçük deneylere ve küçük ölçekli pilotlara odaklandığını gösteriyor.


Accenture'ın 3.400 C-suite yöneticisiyle yaptığı yakın tarihli bir ankette, yalnızca %27'si kuruluşlarının üretken yapay zekayı ölçeklendirmeye hazır olduğunu söylerken, %44'ü bunu yapmanın ve faydalarını görmenin altı aydan uzun süreceğini belirtmiş.


SONUÇ:

Hal böyle olunca yöneticilerin yapay zeka yatırımları konusunda geri durmalarının ardındaki sebepleri;

  • Teknolojiyi anlamamaları,

  • Lobiler ve telifsel konularda başlarına gelebileceklerden korkmaları,

  • Çalışanlarının yapay zekaya henüz hazır olmamaları,

  • Veri gizliliğinde oluşabilecek açıklardan korkmaları,

şeklinde sıraladıklarını sıraladıklarını görebiliyoruz.


Bu sebeple dünyadaki büyük şirketlerin liderlerinin yapay zekaya yapılan yatırımlar için en az 1-2 yıl daha bekleyecekler gibi görünüyor.


Bakalım bu korkuları yenip bir cesaret örneği gösterebilecek şirket ilk nereden çıkacak.

Gelişmeleri sabırsızlıkla takip ediyoruz...




Comentarios


bottom of page